Mølleskolens frokostordning Madfærd ApS vil i et klimaprojekt reducere madspild og skubbe køkkenet i en grønnere retning. Dataindsamling af elevernes frokostvaner skal føre til mere bevidste valg fra frokostproducentens side.
Det er alt fra den økologiske produktion til rødbedesalaten på ungernes tallerken, der bliver vigtige faktorer i den viden, Madfærd planlægger at indsamle på Mølleskolen i Ry.
”Vi kunne godt tænke os at veje vores madspild og blive klar over, hvor meget vi smider ud. Vores målinger skal blive til en dataindsamling. Ud fra det vil vi så kigge på, hvordan vi kan omstille køkkenet,” fortæller Madfærds direktør Mie Reihs.
Klimaprojektet fik et økonomisk skub i efteråret 2021, hvor Skanderborg kommunes klimapulje støttede med 181.580 kroner. Kommunens klimapulje uddeler hvert år 500.000 kroner til projekter, der sætter skub i den grønne omstilling, og offentlige såvel som private kan søge om støtte til klimavenlige ideer.
Frokostfirmaets direktør fortæller, at projektet sættes i gang med dataindsamlingens allerførste ’baseline-måling’ af Mølleskolens elevers madspild til februar.
Vidtrækkende ambitioner og sølvmærker
Det er ikke kun, hvor meget eleverne smider ud. Det er også hvad, de smider ud, der betyder noget.
”Vi kunne tage et eksempel som rødbedesalat. Det ser vi ofte, at eleverne smider ud. Så skal vi se på, om vi bør lave noget andet mad, eller forsøge at skubbe elevernes sundhed og madvaner,” fortæller Mie Reihs og forklarer, at det er observationer som disse, der tages med i overvejelserne af målingernes resultater.
Og projektet slutter ikke ved målet om reducering af elevernes madspild. Genanvendelse skal også være en hjørnesten i projektets grønne omstilling.
”Vi vil med indsatsen gerne se, om ikke vi kan genanvende vores emballage til undervisningsbrug. Eksempelvis kan dåser gemmes til undervisningsdage og projektuger,” siger Mie Reihs.
I øvrigt arbejder Madfærd samtidig med en økologisk omstilling, der skal ende i fortjenesten af Det Økologiske Spisemærke i sølv. Mærkningsordningen er en statskontrol af økologi for spisesteder, og et sølvmærke indikerer at 60-90 procent af de indkøbte føde- og drikkevarer på spisestedet, er økologiske.